-

#Innsider-guide: Ting å gjøre i Brussel

Hvem vil vel ikke vandre rundt i en by kjent for sjokolade og øl? Brussel har alt dette og mye mer.

Brussel har utrolig mye å by på for en by av sin størrelse. Selv under et kort opphold vil du finne mye å gjøre og noe som vil interessere deg. Her er en #Innsider-guide til 8 ting du kan gjøre i Brussel.

Brussels City Guides banner

1. Beundre Grand Place

Mens du nyter en av de mange lokale ølsortene kan du beundre den flotte gotiske arkitekturen rundt deg. Det finnes ikke noe bedre enn å sitte på en av de mange kafeene eller barene på Grand Place. Det vanskeligste vil være å velge hvilken øl du skal bestille. Prøv å bestille en Kwak-øl, og du vil helt sikkert bli imponert av glasset når du får ølen. Mens du er på plassen kan du passe på å besøke Maison du Roi, som i dag fungerer som bymuseum, og stikke innom en sjokoladebutikk eller to på torget.

Brussels Grand Place

2. Brussels berømte lille ikon

Byens ikon er en berømt liten gutt som blir kalt Mannekin Pis. Denne bronsestatuen avbilder en liten gutt som urinerer ned i en fontene. Statuen har enorm betydning og kan dateres tilbake til 1400tallet. Den har overlevd vandalisme og er blitt stjålet. Originalen er nå beskyttet i Maison du Roi, bymuseet, hvor den er utstilt.  Statuen er kjent for sine mange kostymer, gitt av lokale og folk fra hele verden, og det har til og med blitt opprettet en frivillig organisasjon, “Manneken Pis’ venner”, som administrerer kostymene på hans vegne. Det har også blitt kjent at vannet i fontenen ved helt spesielle anledninger blir erstattet med øl, og at ølet serveres til heldige forbipasserende. Gå ikke glipp av sjansen til å møte ham.

Brussels Manneken Pis

3. En verden av veteranbiler

Ser du etter nisjemuseer i Brussel? Ved Parc du Cinquantenaire, øst for Europakvarteret, finner du Autoworld. På dette veteranbilmuseet kan du bli med på en reise gjennom transportens historie. Museet stiller ut mer enn 250 kjøretøyer, og her kan du utforske utstillinger av sportsbiler, diligencer, belgiske biler, hestevogner, motorsykler og mye mer.

Brussels Autoworld

4. Atomium

Atomium er en sfærisk struktur som forestiller et jernkrystall. Den var opprinnelig bygget for Verdensutstillingen i 1958, og er i dag museum og arrangementssenter. Gå gjennom de uvanlig utformede rørene inn i de unike utstillingene som holdes i hver sfære. Det beste er den 360-graders panoramautsikten over byen, og restauranten på toppen.

Brussels Atomium

© dmkostic / Instagram

5. En dag i Europa

Merkelig plassert ved foten av Atomium ligger Mini-Europa. Denne uventede attraksjonen lever virkelig opp til navnet sitt. Det er en miniatyrpark som tar deg med på en fantastisk tur gjennom mange av de flotteste byene på kontinentet. Her kan du se modeller av alt fra Grand Place og Eiffeltårnet til mange berømte severdigheter i London. Se parken bli levende med elektroniske tog, båter og kabelbaner. Hør klokkene til Big Ben, se vulkaner bryte ut, eller riv ned Berlinmuren med egne hender. Det finnes ingen andre steder som dette.

Brussels Mini-Europe Sacre Coeur

6. Besøk Midi-markedet

Midi-markedet antas å være det største av sitt slag i Europa og ligger rett utenfor stasjonen Gare du Midi, ved siden av Park Inn by Radisson Brussels Midi Hotel. Så langt øyet kan se, finner du mat, krydder og håndlagde varer. Dette er en perfekt måte å bruke en søndagsmorgen på.

7. En hyllest til jugendstilen

Victor Horta (1861-1947) er kjent for å få frem det beste av jugendstilen i bygningene sine. På rue Américaine i Saint-Gilles har de beholdt sin opprinnelige prakt og representerer det banebrytende arkitekturarbeidet så godt at de har kommet med på UNESCOs verdensarvliste. Se vår topp 5-liste for å oppdage Brussels arkitektur.

Brussels Major Town Houses of the Architect Victor Horta

© OUR PLACE The World Heritage Collection

8. Fin kunst på Bozar

Hvis kunst, kultur og arkitektur er din lidenskap, bør du ikke gå glipp av kunstsenteret i Brussel, kjent som BOZAR. Det huser kunstgallerier og teatersaler – den største med en kapasitet på 2200 plasser – samt utstillingsrom og et multimediesenter. Dette er byens kulturelle flaggskip, og det tilbyr utallige forestillinger med moderne dans og teater, kammermusikk og mye mer. Pass på å sjekke programmet før du kommer.

Brussels BOZAR

Hvis du kun har noen få dager på å utforske byen, er dette kun en liten del av hva som tilbys. En ting er sikkert: Det finnes massevis å gjøre i Brussel, og du vil aldri kjede deg i denne sjarmerende hovedstaden.

Brussels City Guides banner

Har du lyst til å oppdage flere reisemål? Ta en titt på en annen #Innsider-guide, som for eksempel ting å gjøre i Moskva.

css.php