-

Smaken av Tyskland

Sett tenna i Tysklands mange spesialiteter og la smaksløkene takke deg. Fra spennende kjøttretter til helt spesielle oster, Tyskland har noe for enhver gane.

En reise til Tyskland er som å komme til himmelriket for en «foodie». Med velsmakende retter i hundretall ventende bak en hver krok, er det ingen grunn til å ikke legge turen til Tyskland. Hver region har sine egne spesialiteter og vi har samlet noen av de du bare må prøve. Når kvelden kommer kan du legge bena høyt og slappe av på ett av Park Inns mange hoteller i Tyskland.

En rikholdig meny

Forbundsrepublikken Tyskland består av intet mindre enn 16 stater, som alle har sine egne spesialiteter å belønne ganen med. Fra havets smaker i nord til vinranker og fransk-inspirerte retter i sør, er du garantert å finne noe godt her. Få en smakebit av rettene i kartet under, og les mer om rettene lenger nede.

Som tyskerne sier: guten appetit!

 

1.      Dessertelskerns våte drøm i Baden-Württemberg

Baden-Württemberg er kjent for sin svartskogkake

Ingen andre områder i Tyskland har så mange Michelin-restauranter som Baden-Württemberg. Blant annet den verdenskjente «Schwarzwälder Kirschtorte» (svartskogkake). Her kommer sjokolade, fersk krem og kirsebær sammen i et stykke kjærlighet på fat. Herligheten dynkes så i Kirschwasser, en blank kirsebær-schnaps. Kan man be om mer?

2.      From Bayern with love

Bayern er kjent for sin weisswurst

Ingenting sier tysk mat som ei real pølse og i Bayern vet de hva de holder på med. Glem grillpølse eller wiener, det er Weißwurst som er greia. Denne hvite pølsen er laget med kjærlighet, kalvekjøtt og bacon. Hvis ikke det er en treenighet alle og enhver kan stille seg bak så vet ikke vi. Tradisjonelt skulle pølsen kun spises før 12 på formiddagen, men nå kan du heldigvis nyte den døgnet rundt.

 

3.      Ta deg en bolle i Berlin

Berlin er kjent for sine berlinerboller, som heter pfannkuchen på tysk

I hovedstaden Berlin, som også er en egen stat, kommer hele verden sammen for å påvirke og inspirere det tyske kjøkkenet. Likevel er én ting representativt for byen, nemlig berlinerbollen. På tysk kalles denne lille godklumpen for Pfannkuchen. Den kan kjøpes hvor som helst i Berlin, og er et fast innslag på nyttårsaften og på karneval. Men pass opp – noen ganger fylles bollene med sennep istedenfor syltetøy, som en slags tysk narrestrek. Hvem sier at tyskerne ikke har humor?

 

4.      Sylta god smak i Brandenburg

Brandenburg er kjent for sine grønnsaker, blant annet sylteagurker

Utenfor Berlin ligger staten Brandenburg, som blir kalt for Berlins kjøkkenhage. Jordbruket spiller en viktig rolle her og er det en ting de kan så er det grønnsaker. Blant annet sylteagurk. Det kan nytes alene eller som tilbehør på en pølse. Uansett er det digg, og passer som hånd i hanske med et glass med noe godt i.

 

5.      Godsaker fra Bremen og Hamburg

Bremen og Hamburg er kjent for sin labskaus

Både Bremen og Hamburg er tidligere hanseatiske handelsbyer, og nå er de begge egne stater. Hanseatenes handelsvirksomhet gav byene tilgang på krydder og all slags godsaker, som satte sitt preg på matlagingen. En klassiker herifra er Bremer Labskaus, som serveres med storfekjøtt, rødbeter, poteter og sild. Litt annerledes enn den norske lapskausen, men minst like god!

 

6.      Herlige Hesse

Hessen er kjent for sin Frankfurter Rindswurst

Denne delstaten er godt kjent for storbyen Frankfurt. Har du vært på utenlandsreiser er sjansene store for at du har mellomlandet i denne byen, men sannsynligheten er like stor for at du har smakt en frankfurter! Denne røkte og stekte pølsen fås i flere varianter, som alle gir deg vann i munnen. Frankfurter Rindswurst er en av disse, som består av saftig storfekjøtt, og ble oppfunnet av en slakter i 1894.

 

7.      Niedersachsen nytes best «med musikk»

Niedersachsen er kjent for sin Harz ost

Fra den fjellrike Harz-regionen i Niedersachsen kommer Harz osten. En hvit ost som har lite fett, mye protein og flust av mineraler samt vitaminer. Tradisjonelt serveres osten med mørkt fullkornsbrød eller «med musikk», som betyr en dressing bestående av olje, eddik, løk og pepper. Osten blir også kalt «Bauernhandkäse», bondehåndsost, fordi den ble lagd for hånd av bønder. Enkelt, men effektivt.

 

8.      Mecklenburg-Vorpommern

Mecklenburg-Vorpommen er kjent for sine desserter, blant annet rødgrøt

Alle liker desserter, og det har de peiling på i denne nord-østlige delstaten. Her serveres det rabarbrakompott over en lav sko om våren, mens rødgrøten regjerer på sommeren. I grøten finner sommerens bær sammen for å skape en sukkerfylt søtsak som får smaksløkene til å stortrives. Du kommer ikke til å angre på å ha prøvd denne her.

 

9.      Nordrhein-Westfalen

Nordrhein-Westfalen er kjent for sine kartoffelpuffer

Har du vært i USA eller England har du kanskje smakt hash browns, en spesialitet fra denne nordlige Rhin-regionen. Det som kalles «Kartoffelpuffer» på tysk er gratinerte potetkaker og selges på mang en stand gatelangs. Liker du poteter kan du ikke ta feil med en sånn mens du er på farten i regionen.

 

10. Rheinland-Pfalz

Nordrhein-Pfalz er kjent for sin westphalian pumpernickel

Glem kneip og loff, det er «Westphalian Pumpernickel» som er skikkelig brød. Dette er et brød som gir lang holdbarhet en helt ny betydning, men er vel så rik på smak. Tidligere lå det mye jobb bak hvert brød. I gamle dager ble det bare laget hver 14. dag, etter en lang og tungvint prosess med knaing før det skulle stekes lenge nok til at stivelsen ble karamellisert. Men den som venter, venter ikke forgjeves! Brødets mørke farge og litt søte smak skal ikke kimses av.

 

11. Saarland

Saarland er kjent for sine potetretter, blant annet Hoorische

Poteten er menneskets beste venn i Saarland, og finnes i en lang, lang rekke retter. Denne fascinerende råvaren forandres til blant annet raspeball-liknende «Hoorische» og til «Grummbeerkieschelscher», en slags pannekake, for å tilfredsstille den tyske ganen. Sistnevnte serveres helst med en kremet baconsaus.

 

12. Sachsen

Sachsen er kjent for sin Dresdner Stollen, en slags julebrød

Det sies at julenissen bor på Nordpolen, men han har nok et feriehus i Sachsen. Julestaten er kjent for overdådige julemarkeder samt «Dresdner Stollen». Dette bugnende brødet består av både frukt og nøtter, sammen utgjør de et av verdens mest kjente brød. Europeisk lov tilsier at ekte Dresdner Stollen kun kan lages i Dresden, og må følge visse standarder. Brød er altså ingen spøk i Tyskland.

 

13. Sachsen-Anhalt

Sachsen-Anhalt er kjent for sin Westfälische Hochzeitssuppe

Kunne du tenke deg å gifte deg i Sachsen-Anhalt? Da er sjansene store for at det serveres høytidssuppen «Westfälische Hochzeitssuppe» hvor hovedingrediensen er asparges. Dette er en kremet suppe som ofte serveres som en forrett i bryllup, men du skal ikke se bort ifra at du får den hjemme hos en kameraet også. Uansett varmer den både kropp og sjel, som bare en skikkelig suppe kan.

 

14. Schleswig-Holstein

Schleswig-Holstein er kjent for sin Kieler Sprotten

Den nordligste staten har havet som forgård, noe som selvsagt gjenspeiles i matrettene. Her finner du diverse fisker på fatet, blant annet brisling. «Kieler Sprotten» som det heter, er brisling fra Kiel. Disse røykes hele, med både hode og hale, og de mest eventyrlystne kan spise rubbel og bit. Er du litt mindre glad i fiskehoder kan det spises med eggerøre og skylles ned med en kald en. Sistnevnte trenger kanskje den eventyrlystne også.

 

15. Thüringen

Thüringen er kjent for sine pølser, blant annet blodpølser

Som tidligere nevnt er pølser ingen spøk i Tyskland, ei heller i Thüringen. Denne delstaten kan kanskje kalles pølsenes paradis, hvor ingenting blir overlatt til tilfeldigheten. Det finnes rutiner og tradisjoner for slaktetidspunkt, koketid og krydder, som alle opprettholdes. En spesialitet er blant annet blodpølse, «Thüringer Rotwurst» og «Leberwurst», pølse av dampet lever.

 

Med spesialiteter på rekke og rad over hele landet er sannsynligheten for at du går sulten liten i Tyskland. Smak på det du skulle ønske, og opplev selv hvorfor matelskerne elsker landet. God tur!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

css.php