-

2 skjulte luftfartsjuveler på Gardermoen

Hører du navnet Gardermoen tenker du nok på utenlandsreiser og tax-free. Men like ved finnes to skjulte luftfartsjuveler du må få med deg når du er i nærområdet.

Dersom du har litt tid til overs før flyet går kan du oppleve historien om luftens helter kun et steinkast unna Gardermoen, hos både SAS Museet og Forsvarets Flysamling Gardermoen. Få innsikt i Norges spennende luftfartshistorie og se både unike fly og historiske gjenstander.

Fantastisk flysamling

BP3 - NO - OSLPQ - Forsvarets flysamling, fotograf Venneforeningen - Barn leker blant utstillingene på Forsvarets flysamling

© Flysamlingen Gardermoens Venneforening

Flysamlingen på Gardermoen har et imponerende arsenal av militære fly, alle med en sterk tilknytning til ulike epoker i norsk luftmilitær historie. Her finnes flere unike fly, blant annet Start, det første norsk-eide flyet som ble fløyet av en nordmann her til lands og et Northrop N-3PB som er det eneste eksemplaret av sitt slag i verden.

Selv om Forsvaret har ansvaret for og eier samlingen, drives det i det store og det hele på frivillig basis. Ildsjeler tar seg av innsamling, restaurering, vedlikehold og guiding. Dermed kan du bli guidet av den samme personen som sørget for at flyet fant luftveien til samlingen, eller har arbeidet med restaureringen. Det gjør det til et museumsbesøk litt utenom det vanlige.

Skandinavisk historie

BP3 - NO - OSLPQ - SAS Museet - På SAS Museet opplever du hele historien til det skandinaviske flyselskapet

© SAS Museet

Luftens helter har alltid hatt et slør av mystikk og beundrelse over seg. Både pilotenes, kabinpersonalets og øvrige ansattes uniformer og «flight suits» har alltid vært rene stilikon gjennom tidene. På SAS museet får du se nettopp disse uniformene på nært hold, og er du heldig kjenner guiden din noen som bar uniformen og kan dele noen helt særegne historier.

Foruten museets mange utstillinger kan du prøve flysimulator, prøvesitte førsteklasses flyseter fra en Boeing b767 som ble brukt på daglige flyvninger mellom fra Fornebu, eller se fotografier og annet utstyr fra SAS sine polarflyvninger. Flyselskapet var nemlig det første som begynte med trans-polare ruter i 1954. Blant nødutstyret de hadde med seg var en firemanns-sovepose, som nå er en populær del av utstillingen.

Vil du oppleve disse to skjulte luftfartsskattene så er det bare å feste setebeltet, rette opp stolryggen og påse at håndbagasjen er plassert i hyllen over deg. Eller den kan stå igjen hos Park Inn by Radisson Oslo Airport, Gardermoen Hotell, som ligger bare en fem minutters busstur unna. Vi ønsker deg en behagelig reise, og velkommen tilbake!

Toppfoto © T. K. Dahl

css.php