-

#Innsider’s guide: 10 ting å gjøre i Stockholm

Stockholm har de siste årene blitt en populær destinasjon for de som ønsker seg en storbyweekend. En skal ikke kimse av tilbudet eller prisnivået i byen, som kan by på alt fra pulserende natteliv til store kulturopplevelser. Det finnes et hav av muligheter dersom du planlegger en storbyweekend i Stockholm. Vi har samlet de ti beste opplevelsene og aktivitetene den svenske hovedstaden har å by på.

Stockholm City Guides banner

1. Shopping i SoFo

San Francisco har SoMa (South of Market) som viser til området sør for Market Street, og Stockholm er ikke noe dårligere. Sør for Folkungagatan ligger nemlig SoFo, et av byens mest trendy områder. Her finner du kule og kreative nisjebutikker som spesialiserer seg på klær, design, vintage, musikk og mye mer. Grandpa er absolutt en butikk du burde sjekke ut. Her finner du også et hav av restauranter og kafeer som preges av en laid-back atmosfære.

Grandpa Stockholm

© Grandpa

2. Fantastiske fotografier

Et bilde sier mer enn tusen ord og på Fotografiska kan du oppleve en rekke historier. Siden åpningsdagen i 2010 har museet vokst og årlig besøker over 500 000 gjester utstillingene. I løpet av ett år stilles det ut fire store og hele 20 mindre utstillinger. På toppen av bygget, hvor museets egen prisvinnende restauranten ligger, finnes også et av de beste utkikkspunktene i Stockholm. Fotografiska er virkelig en fest for øyet.

Storbyweekend Stockholm Fotografiska

© Max Plunger © Dana Sederowsky

3. Gamla Stan

Gamla Stan i Stockholm er virkelig en unik opplevelse. Bydelen er blant de største og best preserverte middelalderbyene i Europa, og en av de største attraksjonene i hele byen. Det hele er for et levende museum å regne med attraksjoner, restauranter, kafeer og ulike butikker. Både Stockholms katedral og det kongelige slott ligger i denne historierike bydelen. De trenger heller ikke å beskues utenfra, da de er begge åpne for omvisninger. Kanskje kommer til og med kongen?

Storbyweekend Stockholm Gamla Stan

© adisa / iStock.com

4. Kollektivt og kunstnerisk under jorda

Ikke bare er det en utmerket måte å komme seg rundt i byen på, men undergrunnen er også et enormt kunstverk. Over 90 av 100 stasjoner er dekorert med skulpturer, mosaikker, malerier og installasjoner gjort av mer enn 150 kunstnere. Med sine 110 kilometer er dette kanskje verdens lengste kunstutstilling?

Storbyweekend Stockholm colorful underground

© Tobias Lindman / Flickr

5. Staselig skjærgård

Like utenfor Stockholm finnes en utrolig skjærgård, med hele 24 000 øyer. Selve byen består også av flere øyer, og en båttur er utmerket for å utforske både by og skjærgård. Enten du vil tilbringe en hel dag for å utforske skjærgården eller bare noen timer for å se byen fra kanalene, så er Strömma Sightseeing en av flere turoperatører som lar deg se byen fra et nytt, interessant perspektiv.

Storbyweekend Stockholm Stromma Sightseeing

© Stromma Sightseeing

6. Vasaskipet

I 1628 sank krigsskipet Vasa på jomfruturen i Stockholm, og ble liggende under bølgene i hele 333 år. Nå står det på utstilling i Vasamuseet i Stockholm, hvor det har pågått omfattende restaureringsarbeid siden 1961, og det er Skandinavias mest besøkte museum. Skipet er det eneste fra 1600-tallet som er så godt bevart og en unik kunstskatt.

Storbyweekend Stockholm Vasa Museum

© Ola Ericson / imagebank.sweden.se

7. Friluftsmuseet Skansen

Skansen Friluftsmuseum er perfekt for familier på tur i den svenske hovedstaden. Det er ikke bare det største friluftsmuseet i verden, men også hjemsted for Stockholm Zoo som huser et stort utvalg dyr fra Skandinavia. Museet er sett på som et Sverige i miniatyr, og når en bare har en helg er det perfekt for å få et innblikk i historien til Söta bror.

Storbyweekend Stockholm Skansen museum

© Marie Andersson / Skansen

8. Sving på svansen

Vi blir ikke overrasket om du allerede har hørt gjetord om Stockholms pulserende natteliv, for det er ikke noe å kimse av. Møt de unge og fasjonable trendsetterne på legendariske Sturecompagniet, eller nyt det varierte konsertprogrammet på Nalen. Er du på jakt etter en forfriskende cocktail kan Little Quarter, som holder til i Marie Laveau-restauranten. Her kan du la deg imponere over bartenderenes utrolige håndverk og nyte de velsmakende resultatene.

Storbyweekend Stockholm nightlife

© Conny Fridh / imagebank.sweden.se

9. Drottningholm

Drottningholm slott er på UNESCOs verdensarvliste, og det er det god grunn til. Slottet, som ble bygget på 1600-tallet, er det best bevarte slottet i Sverige og samtidig representativt for europeisk arkitektur fra denne tidsperioden. Kombinasjonen mellom den eksotiske kinesiske paviljongen, palassteateret og de utrolige hagene gjør et besøk på Drottningholm slott til en unik opplevelse.

Storbyweekend Stockholm Drottningholm

© Melker Dahlstrand / imagebank.sweden.se

10. Spis deg gjennom byen

Svenske kjøttboller er vidgjetne verden rundt, men det svenske kjøkkenet er både større og mer variert enn som så. Bli med på vandring med Food Tours Stockholm og opplev de rene smakene i både den moderne og tradisjonelle svenske tallerken. På en tur får du smake på mat fra håndplukkede restauranter samtidig som du lærer mer om svensk historie, mat og kultur. Hvis ikke det høres ut som et festmåltid av opplevelser så vet ikke vi!

Storbyweekend Stockholm Food Tours Stockholm

© Food Tours Stockholm

Enten du vil ta fotografiets magi i nærmere øyemed, oppleve et unikt krigsskip eller sole deg i de kongeliges glans er Stockholm den perfekte byen. Og et godt sted å hvile ut mellom opplevelsene er ett av Park Inns hoteller. God tur, og husk å hilse til söta bror!

Stockholm City Guides banner

css.php