-

Moderne kunst i Sverige

Vårt naboland Sverige har mye mer å by på enn bare billige matvarer. Her finnes både små og store museer, som stiller ut moderne kunst av internasjonal kvalitet.

Sverige er et utmerket reisemål også for den kunstinteresserte. Landet har lenge vært kjent for å levere kunst i nærmest alle stilarter av høy kvalitet, og det mangler heller ikke på spennende museer hvor den moderne kunsten er stilig presentert.

Lunds konsthall

Den lille byen Lund huser ikke bare Skandinavias største universitet, men også et imponerende museum for moderne kunst. Det ble åpnet i 1957 og har siden den gang stilt ut verkene til både kjente og mindre kjente kunstnere fra hele verden. Frem til slutten av september står utstillingen «Body Talk», hvor feminisme, seksualitet og menneskekroppen er tema for verkene laget av seks afrikanske kvinner.

Lunds konsthall

Fra 10 oktober og til 10 januar 2016 stiller kunsthallen ut Truls Melin sine verk. Han blir sett på som en av svensk kunstlivs fremste skulptører og er utdannet fra både Malmö Konstskola Forum og det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Ofte kombinerer Melin uventede elementer, alt fra formen til en bygning, en båt eller ett sykkelhjul som settes sammen med ett møbel eller noe fra hverdagen.

Lunds konsthall, Mårtenstorget 3 // www.lundskonsthall.se

Overnatt i nærheten: Park Inn by Radisson Lund

 

Uppsala konstmuseum

Få kunstmuseum kan smykke seg med så flotte lokaler som Uppsala kunstmuseum, som holder til i byens slott. På museet er det både faste og rullerende utstillinger, av alt fra samtidskunst til Uppsala universitets egen samling. Fram til 22. november stilles det ut både keramikk av Hjördis Oldfors samt en egen utstilling med tema mikro/makro som består av museets egne verker. Vitenskap, kommunikasjon og eksistensialisme er sentrale tema for utstillingen med mål om å vise den store sammenhengen, gjennom å se på de små detaljene.

collageuppsala

Hjördis Oldfors sin keramikk stilles ut som et ledd av museets fokus på den tidligere porselens-, glass-, og bestikkfabrikken Upsala-Ekeby AB. Oldfors var ved fabrikken i åtte år, og hennes produkt er kjent for å være elegante og formsikre. Hennes produksjon gir et godt innblikk i 50-tallets formspråk, som er blitt ettertraktet også i våre dager.

Uppsala konstmuseum, Uppsala slott, inngang E // www.konstmuseum.uppsala.se

Overnatt i nærheten: Park Inn by Radisson Uppsala

 

Malmö konsthall

I år er det 40 år siden Malmö kunsthall åpnet dørene, og i løpet av disse årene har det vokst til å bli en av Europas største utstillingshaller for moderne kunst. Her finnes det både takhøyde og gulvplass til å vise fram det meste en kunstner kan komme opp med. Frem til 6. september henger utstillingen «Art vs. History» av Ad Reinhardt. Han er mest kjent for sine abstrakte verker, men i denne utstillingen henger det alt fra politiske og satiriske tegneserier til collager fra kunstnerens arkiver.

Fra og med 11. september tar Malmö Fotobiennial samt kort- og dokumentarfilmfestivalen Nordisk Panorama over i hallen. Her kan du oppleve den svenske fotografen Kent Klich sin utstilling «Black Friday», som viser hvordan livet er i Gaza. Som en del av filmfestivalen kan du oppleve filmer som tar for seg en rekke filmskaperes tolkning av tilhørighet, identitet og naturen.

Malmö Konsthall, S:t Johannesgatan 7, SE-205 80 Malmö // www.konsthall.malmo.se

Overnatt i nærheten: Park Inn by Radisson Malmö

 

Moderna museet Stockholm

Det skal godt gjøres å nevne moderne museum i vårt naboland, uten å måtte nevne Moderna museet i Stockholm som innehar en av Europas fineste samlinger av både moderne- og samtidskunst. Her finnes flere verk av blant annet Pablo Picasso, Henri Matisse, Dorothea Tanning, Andy Warhol og Niki de Saint Phalle. Verkene er i form av maleri, skulpturer, installasjoner, filmer, video, tegninger og trykk av svenske og internasjonale kunstnere fra både det 20. og 21. århundre, i tillegg til fotografi fra 1840 og frem til i dag.

modernamuseetcollage

En av fotografene som inngår i samlingen til museet er Ernest Cole. Han vokste opp utenfor Pretoria i Sør-Afrika, og begynte å fotografere tidlig i tenårene før han jobbet som assistent for en fotograf. Cole arbeidet senere med å systematisk dokumentere livene til den svarte befolkningen og den rasistiske segregeringen de ble utsatt for. Han var selv betegnet som «farget» og ikke svart, og kunne derfor gå friere rundt i samfunnet. Det gav ham en unik tilgang til flere steder som var lukket for andre. Boken «House of Bondage» samlet disse bildene og ble utgitt i 1967, men ble forbudt med en gang i hjemlandet. Dette førte til at Cole måtte leve et liv i eksil.

Moderna Museet, 111 49 Stockholm // www.modernamuseet.se

Overnatt i nærheten: Park Inn by Radisson Stockholm Hammarby Sjöstad

 

Det trenger ikke å handle om billige matvarer eller landlig ferie på reise i vårt kjære naboland. «Söta bror» har mye å by på for den som ønsker å oppleve ulike kunstnere og deres tolkninger av det vi omgir oss med. Med et så stort utvalg av imponerende kunst samlet like i nærheten må det nesten bare oppleves. God fornøyelse!

css.php