-

Slik slår du ihjel ventetid på Gardermoen

Hvem sier at mellomlanding trenger å være kjedelig? Det er mye å finne på nært Oslo Lufthavn.

Det å vente på fly kan være traurige greier. Du greier sikkert fint å slå ihjel noen timer med en kopp kaffe og ei bok på en flyplasscafé. Men hvorfor ikke gripe sjansen til å oppleve noe nytt før avreise?

Reis gjennom flyhistorien

Har du ekstra tid på en lørdag eller søndag, kan du få med deg den unike flysamlingen på Gardermoen med nesten 40 fly. Se Norges aller første flymaskin fra 1912, med det treffende navnet “Start”, eller jetjagerne som fløy med to ganger lydens hastighet. Dette er en annerledes og spennende måte å lære historie på. Du får nærmere kjennskap til pionértid, krigsår, den “kalde krigen” samt visualisering av en makeløs teknisk utvikling. For barn har museet et eget område med ulike aktiviteter. I tillegg har museet to simulatorer og du kan klatre opp i cockpiten på et ekte Viggen jagerfly. For øyeblikket er samlingen dessverre stengt på grunn av bemanningsbrist, men dette er sagt å være midlertidig. Undersøk derfor nettsidene deres før du bestemmer deg for å ta turen, så du vet om de har åpent.

Stress ned før avreise

Reising kan være slitsomt for både kropp og sjel. Hva er da bedre enn å unne seg litt hverdagsluksus som en ryggmassasje eller behandling med lavastener? Det finnes flere ulike steder i umiddelbar nærhet til flyplassen.  Perfekt for å få bukt med muskelsmerter, stress og hodepine før du tar flyet videre.

Opplev stemningen på Ullensaker museum

Dette museet på Gardermoen holder til ved det som før var en av Norges eldste ekserserplasser; Lilleplassen. Det er vel verdt et besøk, både for historieinteresserte såvel som deg som ønsker å utvide horisonten. Kjenn på stemningen i den gamle leiren med de bevarte bygningene. Ta for eksempel turen innom Telthuset, Kornmagasinet, Depot 148 eller Ballonghuset. I tillegg til dette er Ullensaker bygdesamling gjort tilgjengelig for publikum.

Tee off fra Miklagard

Har du først lang ventetid, greencard, og det er sesong for det, ta turen til Miklagard Golf i Kløfta. Bare sju minutter fra flyplassen ligger det som har blitt kåret til Norges beste bane. Har du ikke golfsett kan du leie på stedet.

Den vakre kvalitetsbanen blir aldri kjedelig å spille på. Med 5 utslagsteer på hvert hull kan du velge vanskelighetsgrad i forhold til handicap. Derfor er det alltid mulig å finne nye utfordringer.  En runde golf i disse omgivelsene er den perfekte avkoblingen for deg som elsker golf og vakre omgivelser.

Få et nytt syn på historien

Selv om SAS Museet på Gardermoen åpnet i 2003, ble det opprinnelig startet i 1989 på Fornebu. Her tas du med gjennom skandinavisk luftfarts historie, fra dens spede begynnelse frem til moderne tid. I alt over 60 års historikk. Museet gir en annerledes innføring av vårt lands historie. Via utstillinger, objekter, fotografier og modeller presenteres du alt fra polarflyvninger til pilotuniformer opp gjennom tidene.

Stikk innom hovedstaden

Den pulserende tigerstaden ligger bare 20 minutter unna med flytoget. Litt avhengig av hvor lang tid du har på flyplassen, kan det derfor være aktuelt med en tur til Oslo. Her kan du gjøre unna gavehandel, rusle innom noen av de kjente museene eller ta en sightseeing til berømte bygg som Operaen eller Slottet.

Få et kunstnerisk påfyll

Er du glad i kunst bør du ta turen innom maleren Arne Ekelands atelier på Bøn i Eidsvoll. Det står akkurat slik det gjorde da maleren levde. Se skisser, så vel som deler av malerens prosess frem til ferdig bilde. Du finner i tillegg utvalgte malerier fra Ekelands store og monumentale produksjon. Det innholdsrike atelieret ligger i skogen ved Andelva, og ble først tilgjengelig for publikum etter malerens død.

Har du en ekstra lang mellomlanding, tidlig avreise kan det være deilig å slappe av. Vegg i vegg med terminalbygget på Gardermoen finner du for eksempel Park Inn by Radisson Oslo Airport, Gardermoen Hotell i gåavstand til flyplassen og kort vei fra de nærliggende severdighetene. Hvem vet, kanskje fører det rike opplevelsestilbudet i regionen til at du får lyst til å forlenge besøket.

 

css.php