-

Opplev vikingeventyr i Norge

Du kan lese om dem, og se dem på film. Men for å virkelig føle på den mektige vikinghistorien Norge besitter, må du dra dit. Til historiens opphav, til Avaldsnes.

I 3000 år satt landets mektigste herskere her, i landets eldste kongesete. Herfra kontrollerte de all skipstrafikk som ble tvunget inn gjennom det smale Karmsundet. Skipsleia Nordvegen, som faktisk er opphavet til navnet Norge, var et møtested med Europa. Bli med på en reise tilbake i tid, og bli bedre kjent med herskerne fra vikingtiden, med et besøk til historiske Avaldsnes.

Historiske spor

Det er gjort rike funn etter herskerne som kontrollerte den gamle skipsleia. Høye bautasteiner og ruvende gravhauger forteller om de første norske kongene samt skikkelser kjent fra myter og kvad. Blant annet la rikssamleren Harald Hårfagre en av kongsgårdene sine her, noe som har gitt Avaldsnes tittelen “Norges eldste kongesete”.

Det tydeligste kulturminnet på Avaldsnes er kanskje Olavskirken. Stedet er omhyllet i historie og mystikk. Etter sigende skal det hvile en gammel forbannelse over den store batuasteinen kalt “Jomfru Marias synål” like utenfor nordveggen. Den sier at den dagen steinen berører kirkeveggen skal verden forgå. Dette skal ifølge sagnet være årsaken til at toppen mangler. Ryktene skal ha det til at Avaldsnesprestene, i skjul av nattemørket, hugget biter av toppen og dermed reddet verden fra undergang. Avstanden mellom bautaen og kirken er forøvrig 9,2 cm i dag. Middeladerkirken ble konstruert av Håkon Håkonsen rundt 1250, som en del av det opprinnelige kongsgårdanlegget. Han viet den til Olav Den Hellige, og kirken på Avaldsnes ble et viktig stoppested for pilgrimene på vei til Nidaros.

Magisk stemning

Ved kirken ligger Nordvegen Historiesenter, som er bygd opp rundt de mange funnene gjort i området. Her blir du bedre kjent med herskerne som styrte Norskekysten fra Avaldsnes. Noen kjent fra kongesagaene, andre fra gamle kvad eller arkeologiske funn. I tillegg får du et innblikk i den magiske verdenen av norrøne guder og seidmenn som folk en gang trodde var virkelig.

Stedet er et av landets viktigste nasjonalhistoriske områder. Av hensyn til middelalderkirken, for ikke å nevnede mektige kulturminnene her, er storparten av bygget gjemt under jorda. Bare fasaden mot Karmsundet sammen med inngangspartiet er synlig. Symbolikken bak den underjordiske konstruksjonen viser til fortidens hemmeligheter som fortsatt ligger skjult i jorda og sjøen ved Avaldsnes.

Museet tilbyr ikke tradisjonell guiding. Filmer, med en fortellende hårfager Harald, følger deg gjennom historien, fra stein-, bronse- og jernalder. Stemningen settes ytterligere i en kinosal formet som Mimes brønn gjennom en introduksjonsfilm i moderne grafikk med gode skuespillere. Voksdukker illustrerer kjente, så vel som ukjente vikingscenarier, og i den lyse hovedetasjen kan du få løfte en ekte ringbrynje. Det å kjenne den styrken en viking måtte ha for å bære sitt antrekk med verdighet er noe helt unikt.

Autentisk vikinggård

Vil du virkelig kjenne på kroppen hvordan den ekte vikingtiden var, bør du søke deg til Vikinggarden på Bukkøy i Avaldsnes. I atmosfæriske og tradisjonstro omgivelser, på en liten skogkledd øy rett nedenfor Olavskirken ligger den. Gården er gjenoppbygd på grunnlag av arkeologiske funn i Rogaland. Anlegget består av flere småhus, samt Langhuset, Rundhuset, Grophuset og Leidangernaustet. Førstehånds erfaring er best da det knapt finnes en bedre måte å lære om historie på enn å se det med egne øyne. Her kan du se hvordan landets forfedre bygde hus, hvilke materialer de brukte og hvordan de levde. Sommerstid er stedet åpent for turister, med en særegen Vikingfestival i juni.

Vikingmuseet på Avaldsnes ligger 10 kilometer utenfor Haugesund, i retning flyplassen. Park Inn by Radisson Haugesund Airport Hotell ligger optimalt plassert på Karmøy, nært både den og Vikinggarden. Opplev nærområdet og Norges historiske opphav for å bli bedre kjent med landets forfedre.
Hva fascinerer deg mest med vårt lands vikinghistorie?

css.php