-

20 år med Vamp

I likhet med andre steder i landet har også Haugesund sin dose med kjendiser. Best kjent er kanskje likevel bandet Vamp og i år feirer de hele 20 år sammen.

At det er noe spesielt med tonene fra Vamp er noe alle som har falt for Haugesundsbandet kan skrive under på. Det lett irske preget, blandet med den lokale dialekten, går rett til hjertet på de aller fleste. Kanskje er det de folkelige tonene fra trekkspillet, de rytmiske trommene eller den lekne fiolinen som gjør det. Uansett, at de har gjort noe med den norske folkesjela er det liten tvil om. I disse dager legger de ut på jubileumsturné som startet i Haugesund 25.oktober. Men hva skyldes egentlig deres suksess?

Begynnelsen

Det er vanskelig å vite hvor det begynte med Vamp. Derfor er det heller ikke lett å vite hvor man skal starte historien. Kanskje var det da Øyvind Staveland som da han jobbet som feier, samlet fem lokale musikere på feierbadet i Haugesund i 1990. Blant disse var Torbjørn Økland og Jan Toft. I januar 1991 inviterte de med seg Calle Apeland på bass. Spiren til det som skulle bli Vamp var sådd.

Etter å ha etablert seg som liveband, kom i 1993 deres først album «God Morgen Søster». Dette etablerte dem i første divisjon av norsk musikk. Albumet fikk strålende omtaler, for ikke å nevne en Spellemannspris som ble tatt rett foran nesen på etablerte navn som Bjørn Eidsvåg og Jan Eggum. Etter dette kom både album så vel som priser som perler på en snor. Så la oss starte tidsregningen her.

Tir n’a Noir

Med en Spellemannspris innenbords skulle man kanskje tro at salget av debutalbumet skjøt fart. Det solgte dog bare moderat til å begynne med. Men med liveopptredener så gode at de trakk publikum i seg selv, begynte det langsomt å forandre seg. Da singelen “Tir n’a Noir” i tillegg ble spilt mye på radio, var det gjort. Hele det norske folk trykket dem til sitt bryst.

Teksten ble skrevet av Haugesundslyrikeren Kolbein Falkeid. Sammen med Øyvind Staveland har han vært med på å skape noe av den magiske atmosfæren assosiert med Vamp. Det er allikevel den såre historien i Tir n’a Noir han vil bli husket best for. Teksten forteller om savnet en mann opplever når han mister kona si, og om hvordan de en dag kommer til å bli gjenforent. Fortsatt er det den mest kjente melodien til bandet og kanskje det som satte standarden for hvilket preg musikken til bandet skulle ha.

Skiftarbeid

Som de fleste andre band har også Vamp hatt sine runder med utskiftninger. Av de originale medlemmene er det i dag Staveland, Økland og Apeland som gjenstår. Jobben som bandets perkusjonist og vokalist har vært innehatt av flere. Jan Toft var en av de som var med fra starten som vokalist, men også som låtskriver på blant annet “Godmorgen søster”. Han ga seg etter albumslipp med gruppen i 1999 for så å satse på solokarriere.

Etter ham fulgte Vidar Johnsen som avsluttet samarbeidet i 2007 da kontrakten gikk ut. Før dette hadde han bidratt med flere av melodiene til albumet “Månemannen”, som gjorde ham til hovedvokalist. Johnsens andre og siste album var “Siste Stikk” i 2005 hvor en av bandets nåværende vokalister ble introdusert, da som gjesteartist og komponist. Dette var ingen ringere enn Øyvind Stavelands sønn, Odin Staveland. I nesten ni uker lå albumet øverst på VG lista topp 20.

Sterk tradisjon

Flere av de tidligere bidragsyterne har vært innom med gjesteopptredener etter at de sluttet i bandet. I dag ligger vokalansvaret fordelt mellom far, sønn og med Paul Hansen som hovedvokalist.

Det at Vamp til tross for en så stor utskiftning på vokalfronten har holdt koken viser at det er mer enn bare stemmen som setter særpreget på et band. I dette tilfellet er det kanskje karakteren i melodiene sammen med den sjarmerende Haugesundsdialekten. Legg til en dose gode norske tekster av norske lyrikere og forfattere, så har du oppskriften på hvordan du etablerer en stor tilhengerskare.

Nært på Vamp

Har du noen gang fulgt et band gjennom hele deres levetid eller historie, så vet du at det er noe spesielt med det å besøke stedet de kommer fra. Med overnatting på Park Inn by Radisson Haugesund Airport Hotell bor du i underkant av 20 minutter utenfor byen. Dette gjør det enkelt å komme seg inn til Haugesund hvor eventyret om Vamp startet. Hvem vet, kanskje vil det å vandre de samme gatene som Staveland og co bringe deg enda nærmere bandet.

css.php